Egypte – clubreis 2013

Nieuwsbericht

CLUBREIS EGYPTE – 15/06/2013 t/m 22/06/2013 : GREEN-FORCE : NOORD + SAFAGA route

Waar de organisatie in 2012 al een start van kende is dan eindelijk aangebroken. Een reisje naar het warme Egypte. Een weekje leven op een boot met lekker weer , lekker eten en mooie duiken.

We zouden dan ook met 6 All-Stars duikers vertrekken. Was het niet dat er eentje moest afhaken wegens familiale redenen. Dus met 4 plongeurs richting Hurghada. Want de 5e stond ons daar al op te wachten.

Alhoewel hij ons eerst voorbij reed met de gedachte dat wij een hoopje Russen waren. De gewichtsverliezen van sommige deelnemers is daar ook wel opgevallen.

Op de boot aangekomen nam iedereen zijn plaats in de kajuiten en op het achterdek in. Het is een bende anciens , dus iedereen heeft al een vaste plaats aan boord. De andere deelnemers aan de cruise zijn voor ons al oude bekenden. Dus er was weinig aanpassing nodig.

16/06/2013

Opstaan rond 08u00. Ontbijt nemen en wachten op de havenpolitie om de papieren te checken en goedkeuring te geven om te vertrekken.

Allee vooruit , rond 09u15 zijn we weg. De route is Noord + SAFAGA. MAAR , we varen eerst richting Safaga. Er is teveel wind om richting Noord te varen.

Checkdive gebeurt op GOTTA ABU RAMADA. Een rustige 80 minuten durende checkdive. En wat blijkt,  Herman zijn luchtverbruik is zeer goed. Hij heeft er zelfs over gedacht om een 10 literfles te bestellen ipv een 15 literfles.

De namiddag- en avondduik gaat door op SHAAB SHEER. Ook rustige duikjes op een mooie “CORAL-GARDEN” Daar zagen we natuurlijk het vergrootglas van Olga al bovenkomen.

17/06/2013

06u00 en we zijn al klaar om onze ochtenduik te doen. Terwijl sommige mensen in Belgie nog in hun beddeke liggen gaan wij al eens een plonske doen.

De eerste 2 duikjes worden gedaan op de “SALEM-EXPRESS”. Een schip dat gezonken is in 15/12/1991 voor Safaga. Hij kwam van Saudi Arabie terug met pelgrims toen hij met een zware storm een berekeningsfout heeft gemaakt en op een rif is gegaan. Uit verhalen blijkt dat hij in ongeveer 7 minuten gezonken is en dat er vele het niet gehaald hebben.Daarom denk ik dat na duiken op dit wrak het ook altijd een beetje stil is aan boord.

De 3e duik brengt ons naar ABU EL KFAN. Een plaats met een mooie drop-off. Voor onze beginnende duikertjes , dit is een steile wand waar je rustig naast duikt. Mooie koralen en gorgonen zijn hierop meestal te vinden. Alsook zijn bewoners zoals steenvis , schorpioenvis en murenen zijn hier te vinden.

 De 4e duik sla ik over. Waarom ? Ik heb het hier een beetje te fris naar mijn zin. Ik hoor zelfs andere duikers ook klagen over de watertemperatuur. Ik dacht eerst dat het aan mij lag door mijn aantal kilootjes minder. Maar het is dus meerdere duikers opgevallen dat de watertemperatuur hier in deze periode normaal warmer is.

Die avond lekker gegeten en ons beddeke in.

18/06/2013

Tetterettetteree. 05u50 komen ze kloppen op de deur.

“BRIEFING”. Eerste duik is op Police Station. Hier kunnen de mensen eens wat dieper gaan. Daarna richting SHAAB ABU NUHAS waar 4 wrakken liggen.

We beslissen om de eerste duik te doen op “GIANNIS D”.

Tijdens de tweede duik kiezen sommigen om te duiken op “CHRISOULA K” en anderen op CARNATIC”.

Mooie rustige wrakduikjes, wat meer speelgoed voor de mannen is , volgens Olga. Alhoewel in Giannis D altijd een pracht van een school glasvisjes aanwezig is.

Na de tweede duik zetten we koers naar de “THISTLEGORM”. Het meest gekende wrak van de Rode Zee. Het wrak was tijdens WOII een bevoorradingsschip van de Britten. Een Duits gevechtsvliegtuig heeft op de avond van 05/10/1941 de “Thistlegorm” tot zinken gebracht door 2 bommen te droppen ter hoogte van de munitielading. Dit maakt ook dat het voorste deel van het wrak nog mooi in takt is terwijl het achterste deel totaal vernietigd is. Tijdens het doorzwemmen van de verschillende dekken zijn er nog te zien : Bedford trucks , BSA WD M20 motoren , verschillende geweren , munitie en nog veel meer.

19/06/2013

Ochtend- en voormiddagduik nogeens “Thistlegorm”.

Nultijdduiken worden wel steeds moeilijker daar de verschillende duiken op diepte beginnen tellen.

Dan maar richting “Kingston” en daarna richting Bluff-Point. Dit zijn terug ondiepere rifduikjes. Wat er wel te zien zijn , zijn scholen kwallen. Dit zou komen door een warmwaterstroom. Wat door verschillende duikers ook ervaren wordt.

Avond wordt afgeloten met een lekkere maaltijd en het is weeral bedtijd.

20/06/2013

Dit is een dag waar toch verschillende duikers , vooral mannelijke , naar uitkijken. De “ROSALIE MOLLER” of bijgenaamd “Black-Diamond”. Dag op dag gekelderd door de Duitsers. Hij vervoerde steenkool als brandstof voor de lokomotieven op de “Thistlegorm” , daarom zijn bijnaam. Dit wrak staat rechtop en ligt op 46 meter diepte. Het bovendek ligt rond de 30 meter en kan dus rustig bekeken worden. PRACHTIG.

De volgende duik brengt ons naar UMM GAMAR. Hier voelt Olga zich terug in haar nopjes. Grote vissen , kleine vissen , kreeftjes , krabbekes , murene’s en zoveel meer.

Duik 3 deze dag SHAAB EL ERG , wat voor vele een belletje doet rinkelen. Hier gebeuren zeer veel check-dives en hier zijn ook al vele malen dolfijnen gezien , behalve deze keer.

De nachtduik heb ik aan mij laten voorbijgaan. Want dit is de feestavond. Foto’s zeggen dan zoveel meer. Het was lekker , heel lekker , en veel teveel.

21/06/2013

Laatste duikdag is aangebroken. SPIJTIG.

Duik 1 : “EL MINYA” : een Egyptische mijnenveger die door de Israelische troepen tot zinken werd gebracht.

Duik 2 : SHAAB SABRINA : Een mooie koraaltuin met echt alle mogelijke koralen die je maar kan inbeelden. Ik neem deze duik de camera van Charly mee en maak wat onderwateropnames. Beelden werden vertoond op foto- en filmavond.

Duik 3 : HEBAT ALLAH : een gestripte boot die tot zinken is gebracht om cursussen wrakduiken op te kunnen oefenen. Een klein probleempje , de boot is gezonken tot een bodemdiepte van 46 meter. Iets te diep dus om wat op te oefenen. Op 11 cruises die ik nu al gedaan heb is dit de eerste keer dat ik hierop ga duiken. Dalen in den blauwe , stijgen in den blauwe. We maken er waarschijnlijk een decoduik op. Dus best wel spannend. Achteraf bekeken was het wel spannend en leuk om eens te doen.

De andere duikers konden nog een ontspannend duikje doen op El Farouk.

22/06/2013

Hier stopt onze reis. Iedereen gaat naar huis. Zelfs Charles , onze instructeur , gaat naar Belgenland. Bijna 3 maanden in Egypte zijn nu wel lang genoeg geweest. Ons Annie zal blij zijn.

Rest mij nog juist enkele mensen te bedanken.

  • Charly : Als gids kan je hier altijd op rekenen , hij kent daar de weg zoals ik de mijne weet in de put
  • Olga : Als enige vrouw tussen 16 mannen. Chapeau , maar toch leuk om je erbij te hebben.
  • Herman : Mijn steun tijdens mijn dieetperiode. Die ijsjes waren toch te lekker om te laten liggen.
  • Luc : Voor je rustige aanpak voor alle situaties. Hier kan je ook altijd op rekenen.

Ook nog een bedankje aan de All-Stars Duikclub voor het mee sponseren van deze reis.

Uw verslaggever

Werner.