Theorieles BND = Basis Nitrox (Danny)

Wanneer:
15/05/2024 @ 20:00 Europe/Brussels Tijdzone
2024-05-15T20:00:00+02:00
2024-05-15T20:15:00+02:00
Waar:
Lokaal ASD - Fort II Wommelgem
Contact:
Danny Bracke

Binnen onze club willen we een cursus Basis Nitrox Duiker opstarten. De opleiding bestaat uit een theorieles en twee duiken met Nitrox onder toezicht van iemand van de duikschool met een Nitroxbrevet.

Er is geen echt examen maar wel permanente evaluatie, het theoriegedeelte staat open voor iedereen (van 0*D tot 3*I).

Is je interesse gewekt en wil je het BND brevet behalen dan moet je nu nog twee  Nitroxduiken doen. De twee opleidingsduiken zijn cumuleerbaar, (b.v: je doet als 1* je 12de duik met Nitrox, deze telt zowel als 12de duik als voor Nitroxduik).

Hieronder vindt je wat meer info over wat BND inhoud.

Wat is nitrox?

Nitrox is net zoals ademlucht (perslucht) een gasmengsel dat duikers gebruiken, het zit in hun duikfles. Het is dus met zuurstof ‘verrijkte lucht’.  Nitrox bevat dus meer zuurstof en dus minder stikstof dan er in ademlucht zit. Dit laat ons toe veel langer en/of veiliger te duiken zonder decompressieverplichtingen. Je hebt minder risico op de fameuze decompressieziekte en je bent minder vermoeid na de duik. Maar nitrox beperkt ons dan weer in diepte! Zuurstof wordt giftig vanaf een bepaalde druk, dus hoe groter het percentage zuurstof in je nitroxmengsel, hoe minder diep je mag gaan.

Voor het brevet ‘Basis-Nitrox-Duiker’ (BND) volg je dus een theoretische les, gevolgd door twee duiken met een nitroxmengsel. Je meet zelf met een analysetoestel de samenstelling van het mengsel in je fles, en legt je instructeur uit wat die samenstelling voor jullie duik betekent. Als beide duiken positief worden geëvalueerd, dan mag je (na homologatie) voortaan het water in met mengsels die maximaal 40% zuurstof bevatten.